Saturday, July 15, 2017

Red Velvet Cookies!




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.




Wahh ini macam sedap.
Rujukan akan datang, rajin boleh cuba hahahaha ;p






Bookmark and Share

Thursday, July 13, 2017

Resume banyak muka surat??


Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.




Resume korang dalam format Microsoft Words lagi?
Lepastu, banyak pulak page sampai nak dekat 10?
Template biasa je.. ada tu takde template pun.

Ok,

Kalau tak tau nak design Resume nampak cantik dan kemas serta kurangkan jumlah muka surat.
Saya boleh tolong.

:D

Meh tengok contoh contoh saya dah buat ni.












Yang tahu design tapi takde masa nak design pun boleh..

Saya charge harga RM15 untuk satu design.
Apa yang saya bagi files JPEG, PDF dan convert ke Microsoft Words format.

Mudah untuk korang edit.

Jika berminat, korang boleh email saya di sini : kedinkyst87@gmail.com
Atau boleh wasap saya http://designresume.wasap.my/


TQ!



Bookmark and Share

Tuesday, July 11, 2017

Creamy Milky Cheesy Butter Prawn


Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.



Dapat Resipi ni dari Facebook, Saya copy dan update blog so senang untuk saya rujuk in future..


Bahan-bahan :

  1. Udang 1/2 kg
  2. 1 tin Susu cair
  3. Bawang putih 2 ulas (dicincang)
  4. Bawang holland 1/4 biji (dipotong dadu)
  5. 6-7 helai daun kari
  6. 1/2 kiub ayam
  7. 1/2 sudu serbuk kari
  8. Sehelai daun pandan (optional) *Saya suka aroma daun pandan so saya letak je. Ikut suka masing-masing, tak letak pun takpe.
  9. Cili (optional. Kalau yg suka pedas, boleh tambah lagi byk mana cili nak). Saya ni tak tahan pedas, cili kecil tu saya guna 1 je. 😂 Selebihnya saya guna cili merah besar sekadar untuk hiasan.
  10. Sekeping cheese (apa-apa cheese pun boleh)
  11. Tepung jagung
  12. Butter (1/4 dari yang seketul tu)





  • Mula-mula nak kena goreng udang dulu.
  • Letak garam sikit secukup rasa. Gaul sebati & simpan sekejap dalam peti sejuk 10 minit. Lebih pun takpe, kemudian bila nak start masak baru keluarkan udang. Tabur tepung jagung salut rata.
  • Kemudian goreng udang sampai agak-agak masak, keemas-emasan dh warna dia.Tak payah goreng lama sangat.




UNTUK KUAH



********************** 



  • -Panaskan kuali, cairkan mentega




  • Tumis bawang holland, bawang putih, daun kari, hirisan cili & daun pandai sampai wangi & kekuningan.



  • Masuk serbuk kari & tambah air sikit.





  • Dah mendidih, masukkan susu cair.
  • Lepas tu masukkan kiub ayam, secubit garam dan setengah sudu kecil gula.





  • Kemudian masukkan cheese. Kacau rata & biarkan mendidih.





  • Agak-agak kuah dah pekat, tutup api.
  • Ada org dia suka masukkan udang ke dalam kuah & gaul rata supaya udang sebati dengan kuah.




Cantikk rupaaa.. tak sabar nak beli udang. hahaha
saya memang feveret udang butter ni.
Tak sabar nak cuba..!



Bookmark and Share

Saturday, July 8, 2017

Restaurant Masak-Masak!


Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


Selain Johnnys, kitorang suka jugak makan kat Seoul Garden. Lama kot tak makan kat sini. Last makan masa anep baby around 11 bulan gitu kot.. Lama tak lama?



Sekarang harga pun dah boleh tahan!!
Nasib baik Anep tak lepas level tinggi yang Restaurant ni tetapkan kalau tak kene lagi extra charge.


Mujur anep ni petite, ekekeke :'p


Ni kejadian selepas perut Maryam ni dah kenyang.. tengok ler tu, buat perangai plak cari perhatian orang kan..


Keadaan memula macam normal, kemudian macam agak tak terkawal sebab si abang dah mula menyebuk ke meja orang sebelah.. Adik plak mesti la follow belakangg..


Sebelum keadaan jadi makin parah, kita makan laju laju sket sambil suap jugak mulut diorang. haa

Fries dalam tu sume habis kitorang bedal lepastu dorang tak refill lagi. ahahhaha


Bagi aiskrim semangkuk, baru dia duduk dendiam kejap.. sementara menghabiskan saki baki makanan yang tengah di grill dalam kuali tu. ahaha




Dak adik plak lorat main interior kat kedai ni..
gasak la dik, janji tak memekak... hahhaa



Harga latest Rm99+ untuk dua orang weh.. mahaii nyaa..
punya lama tak makan kat sini dulu masa study rajin plak kan makan sini. wahahaha


tapi masetu harga student, dapatlah half price kan..
ni mujur anak tak kene bayar.. so sementara anak kecik lagi ni rajin rajin la bawak bejalan..
entrance pun Freeee..



K, sebelum balik abang anep dah jumpa sorang kakak..
lorat beno buat show tepi meja tu eh cari perhatian orang.. hahahahahahhaa



Mak ayah, tebalkan muka jela.. janji orang terhibur dengan anak kita. 
-_-'



Bookmark and Share

Friday, July 7, 2017

Drypers Pants baru yang best!




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


Eh!
apa yang best nya pun tak tau..

hahahaha

Anak anak saya pampers campur pants dan strap. Kalau travel senang pakai yang pants kat rumah pakai yang straps. ehehe..

pastu, ada la beli drypants keluaran baru dari Drypers.
ada pelekat macamni kat belakang.





Awal - awal tak tau la kegunaannya untuk ape..
lepastu.





Baru tahu rupanya ada sticker untuk tampal selepas ada baki tahi gulung gulung dan tampal jadi takdela dia terbuka.. selalu kalau saya nak buang pampers jenis pants macamni kene bawak plastik kecik..


Baru nampak kemas sikit.. kalau yang strap tu memang boleh gulung kecik kecik dan tampal..
bila buang dalam tong takdela dia terburai balik..

Thank you Drypers kerana buat begini. jimat bag plastik mak jemah.

;p



Bookmark and Share

Fish Manhattan AEON KB!




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.



Bebudak ni, mood kadang elok kadang buat hal.. tak tau la apa yang saya terlepas pandang mungkin.
tu belum dia buat hal tengah jenjalan tetiba baring kat lantai Mall.. banyak kali lah jugak.. si adik ok lagi nak duduk dalam trolley shopping mall tu abang dia paksa camne pun memang la taknak.. melainkan dia dah penat jalan..


Mujur kami ni jenis tak serik bawak makan kat luar.. 


Best jugak AEON Mall Kota Bharu ni.. banyak restaurant dan kedai kedai lain. D.I.Y tak sempat jengah apedehal kat Melaka pon ade. bhaha!


Dah letih jenjalan, tak beli papepun sebab dah beli saje je jalan nak makan pulak so kitorang masuk Fish Manhattan lah.. Keadaan kedai ni agak tak teratur, mungkin sebab lepas Raya kan pekerja ramai yang masih cuti. Pinggan ada yang tak dan nak basuh.. dengan meja ada yang tak sempat nak bersihkan.. tapi masih ada lagi meja lain yang kosong.. Ada satu meja belah luar kerusi dia sofa, tau awal baik duduk je situ.. tengok keadaan anak-anak saya selepas makan ni.

Nasib diorang behave semasa makan, tapi ada juga session air tumpah atas meja sebab berebut sudu dengan ummi dia. hahaha



Si abang start la buat hal, nak baring la ape la.. adik pun sama nak join.
kalau duduk kat Sofa bahagian depan tu mungkin masih boleh behave lagi. ekekeke

tapi takpela. asalkan diorang tak berlari satu kedai cukupla..
hihihi



Bookmark and Share

Sunday, July 2, 2017

Seminggu di Klatey!




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.



Hotel ni takla 5 bintang pun tapi so far ok la untuk weols.
Ada Iron board dan Iron disediakan di dalam Almari..
Hotel Estadia pun takde Iron board tau! haa..


Tengok, yang Istimewanya hotel ni ada sediakan sejadah dan Al-Quran Terjemahan.
THIS IS KLATEY!

3 Tahun lepas saya tido di hotel ni juga.. tapi takdela nak amek gambar.. ada tapi dalam phone lama.. best sebab ada sejadah dan al-quran. sangat wow!

Swimming pool pun Indoor!
tapi ready laa air dia sejuk kejong hoi.. kitorang turun mandi pukul 4 lebih air dia sejuk beku.. mungkin sebab cuaca masetu hujan je kan so air dia jadi la sejuk.. tak kene matahari.. 



Kelantan, apa yang istimewa..
bulan puasa, Segala kedai makan Fast Food is TUTUP! tak bukaa la sampai nak berbuka tu.

Dalam Shopping Mall pada hari Jumaat, pukul 11 lebih da dapat reminder untuk segera keluar dari shopping mall ni untuk Solat Jumaat.

Makanan heavennn! bazaar Ramadhan semua berlainan jenis makanan..
Siapa kaki makan memang elok la duk Klatey ni, sebulan lepastu jangan bising perot dah boncit. hahahaha!


K tu sajela nak citer. gambar pun tak banyak sebab tak rajin nak snap tak cukup tangan pegang anak. ekekekeke

Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Nineteen Eight Seven 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis